Varför kan RS-virus
vara farligt för barn?

RS-virus: Vad varje förälder bör veta om riskerna för små barn

RS-virus är en vanlig orsak till luftvägsinfektioner hos barn, särskilt under vintern. För friska barn ger det ofta milda symtom som rinnande näsa och hosta. För spädbarn under 3 månader och barn med underliggande sjukdomar kan RS-virus dock orsaka allvarliga komplikationer. Det finns ingen botande behandling eller godkänt vaccin för barn mot RS-virus, vilket gör förebyggande åtgärder och forskning för att utveckla ett vaccin extra viktiga.

Om ditt barn är särskilt utsatt kan du anmäla intresse för kommande vaccinstudier här.

”Det finns idag ingen botande behandling mot RS-virus och heller inget vaccin som är godkänt för barn. Detta understryker behovet av effektiva förebyggande åtgärder men också forskning för att utveckla ett vaccin som kan skydda de mest utsatta barnen från att bli infekterade.”

Helena Litorp

MD, PhD, Assoc. Professor, CTC

Förebyggande åtgärder för att minska risken för RS-virus

För att minska risken för smitta är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder, såsom god handhygien, undvika kontakt med sjuka personer och upprätthålla en rökfri miljö. För högriskbarn kan immunoprofylax med monoklonala antikroppar vara ett alternativ under epidemisäsongen.

Riskgrupper och potentiella komplikationer

Prematurt födda barn, barn med kroniska lungsjukdomar eller medfödda hjärtfel, samt barn med nedsatt immunförsvar eller neuromuskulära sjukdomar, är särskilt sårbara för RS-virus. Infektionen kan leda till andningssvårigheter, ökad slemproduktion och i vissa fall livshotande komplikationer som hjärtsvikt eller sepsis. Symtom att vara extra uppmärksam på inkluderar andningsproblem, blåaktig hud, hög feber och matningssvårigheter.

Så går studierna till

När du anmält ditt intresse för att delta i kliniska studier på CTC kommer du att bli kontaktad av vår personal om du passar in i någon av de studier som är pågående. Observera att ditt deltagande är helt frivilligt och du kan när som helst avbryta ditt deltagande.

Studie mot borreliavaccin

Om ditt barn är särskilt utsatt kan du anmäla
intresse för kommande vaccinstudier här