Fanny donerar blod till forskning

Fanny donerar blod till forskning

Fanny Franzén, 28 år, har gjort näsbiopsi, donerat benmärg och deltagit i flera blodprovsstudier. Hon har även deltagit i en magnetkamerastudie samt i en studie med lumbalpunktion. 

Hon bor i Stockholm och studerar IT-medier och design på Södertörns Högskola. Sedan 2018 har Fanny deltagit i flera olika studier, främst i Stockholmsregionen. CTC har träffat henne för att höra hur hon upplevt sitt deltagande. 

Kommer du ihåg känslan av att delta i en studie för första gången? 

– Jag bestämde mig för att inte bli orolig eftersom jag vet att jag kan hoppa av när jag vill om det inte känns bra. Jag har själv valt att vara här. 

Varför vill du delta i forskningsstudier? 

– Det är skönt att få lite extra pengar som student, men framför allt tycker jag att det är viktigt att kunna bidra till forskning. Som forskningsperson bidrar jag till utveckling av nya läkemedel och behandlingsformer.  

Känns det viktigt att fler deltar i studier? 

– Absolut! Forskningen behöver vidareutvecklas inom medicin så det är viktigt att vi som är friska kan bidra till att hjälpa folk som är väldigt sjuka.  

Känner du dig någonsin orolig över vad som händer med proverna du lämnar? 

– Nej, jag känner mig aldrig orolig över vad som händer med mina prover. Jag tänker igenom vilka studier jag vill delta i och anmäler mig inte till de som jag inte vill delta i.  

Vet du vad forskningsklinikerna använder dina prover till? 

– Ja, det är spännande! Hösten 2020 var jag till exempel med och lämnade blodprov för ett kommande coronavaccin. Jag tror de tittade på vita blodkroppar. Eftersom jag tidigare lämnat blod för analys av vita blodkroppar så får jag ofta fler liknande förfrågningar. I studien där jag lämnade benmärg var det för forskning på leukemi.  

Är det något mer du skulle vilja dela med dig av? 

– Alla som är nyfikna av att delta i studier tycker jag borde göra en intresseanmälan, för ångrar man sig är det inte en stor grej. Är man nyfiken så tycker jag absolut att man ska prova att delta! 

Vill du också delta i blodprovsstudier? Registrera dig i vår databas här.

Vill du bli forskningsperson och delta i våra studier?

Anmäl dig till vår databas för forskningspersoner så får du information när det finns en kommande eller pågående studie som matchar din profil.

Vill du bli forskningsperson och delta i våra studier?