Vaccinstudie mot pneumokockbakterier

Vaccinstudie mot pneumokockbakterier

Studie 139

Forskningsstudie med ett nytt studievaccin mot pneumokockbakterier för personer mellan 2-17 år.

Om studien

Vi söker personer mellan 2–17 år till en forskningsstudie med ett nytt studievaccin mot pneumokockbakterier. Syftet med studien är att undersöka studievaccinets säkerhet och tolerans samt immunologiskt svar hos barn och ungdomar med ökad risk för sjukdom orsakad av pneumokocker. Studievaccinet är framtaget för att ha effekt mot fler typer av pneumokockbakterier och ger då ett bredare skydd mot pneumokockinfektion än vaccinerna som finns tillgängliga idag.

Pneumokocksjukdom orsakas av en typ av bakterier som kallas Streptococcus pneumoniae. Dessa bakterier kan ge upphov tillallvarliga infektioner i öronen, näsan, lungorna, blodet eller hjärnan.

Målgrupp: personer mellan 2–17 år

Det finns vaccin som minskar risken för svåra infektioner mot pneumokocker och barn över 2 år och ungdomar med ett försvagat immunsystem som är särskilt känsliga ingår därför i det särskilda vaccinationsprogram som Folkhälsomyndigheten implementerade 2022. Riskgrupper som rekommenderas vaccination inkluderar bl a barn som av någon anledning har ett nedsatt immunförsvar t ex har cochleaimplantat, saknar mjälte, har diabetes eller någon kronisk hjärt-, lung-, njur- eller leversjukdom.

För att kunna delta i vaccinstudie mot pneumokockbakterier

Deltagaren måste uppfylla något av följande kriterier för att delta:

  • Ha diabetes
  • Ha kronisk leversjukdom
  • Ha kronisk hjärtsjukdom
  • Ha kronisk lungsjukdom
  • Ha kronisk njursjukdom

Studievaccinationen och undersökningarna genomförs kostnadsfritt och det finns möjlighet till reseersättning.

Studien pågår i totalt ca 6 månader och innebär 2 besök på en studieklinik i Stockholm, Mölndal eller Umeå samt 3 telefonuppföljningar.

Mer information och anmälan

Vill du delta eller ha mer information?

Om du bor närmast Stockholm eller Mölndal: Ring 018-30 33 99 eller skicka in en intresseanmälan i formuläret nedan.

Om du bor närmast Umeå: Ring 090-785 21 02 eller 090-785 21 16, eller maila maria.bjormsjo@umu.se.

Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket. Din medverkan är frivillig och du kan när som helst avbryta ditt deltagande. Den information du lämnar kommer att behandlas i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR).

Anmäl ditt intresse